Offertförfrågan

Stopp i avloppet eller läckage? Vi har jourverksamhet dygnet runt, såväl vardagar som helger. Ring 076-652 85 07 så löser vi problemet.

Eld och Ventilation i Sverige AB

Vi brinner för din trygghet, hälsa och bekvämlighet.

Avloppsrensning

Förebygg stopp och blockeringar i avloppet

Stopp i avloppet är något vi alla förr eller senare råkar ut för. Det kan bero på att föremål fastnar i vasken eller duschbrunnen vilket slutligen leder till att det svämmar över. Stopp i avloppet drabbar de flesta av oss och oftast när man behöver det som minst.

Ett tecken på att man behöver rensa sina avlopp är att vattnet börjar rinna undan långsammare i handfat, golvbrunnar och vask. I duschen kan man även märka av en unken lukt.

För att åtgärda detta så finns det som tur är olika hjälpmedel och metoder för att få vattnet att rinna igen och bli av med stoppet. Kemiska och frätande propplösare som kaustiksoda eller lut är absolut ingen bra lösning. Dessa frätande medel kan orsaka skador både på människor och även själva rören.

Oftast görs avloppsrensningar när skadan redan är skedd. Men en förebyggande avloppsrensning förhindrar att smuts och avlagringar får fäste i rören och minskar också risken för mögelbildning.

Rensning med högtrycksmaskiner

Om problemet är akut så fungerar det att använda en vaskrensare eller rensband som fiskar upp det som fastnat. Detta är dock endast en tillfällig lösning. Det kan därför vara bra att anlita en professionell firma som gör en grundlig rensning med högtrycksmaskiner för att undvika återkommande problem med avloppen.

Stopp i avloppet är ett problem som oftast uppstår vid fel tillfällen som helger och kvällar, i dessa fall måste man tillkalla en jour som får komma ut och den prislappen landar oftast på den dubbla summan mot vad du vanligtvis får betala.

Hur blir det stopp i avlopp?

Kök

Eftersom man sköljer av tallrikar, bestick och annat i vasken så ökar detta beläggningar i röret och fett som har samlats under många års tid kan sitta som sten.

Badrum

Stopp i badrummet uppstår oftast i duschen. Hud- hår- tvål- och shampoorester täpper lätt till golvbrunnen vilket gör att dräneringen ej fungerar som den ska.

Tvättstuga

Det samlas mer än vad man tror när tvättmaskinen tömmer sitt vatten: Hår, tvättmedel, sköljmedel och en massa textilfibrer som tillsammans blir till en ”kletig” massa i röret vilket leder till stopp.

Kluckande ljud ifrån avloppen är en signal för att det är dags för en stamspolning.

Stamspolning görs genom en så kallad avloppsrensning där man spolar rent alla rör i fastigheten.
Bristande avloppsunderhåll leder ofta till akuta problem med avloppet, och det är därför viktigt att regelbundet underhålla avloppen i sitt hem; i vasken, badrummen och tvättrummen. Man bör därför tidvis göra en förebyggande avloppsrensning så att man minimerar riskerna för ett totalstopp… När vattnet börjar rinna undan saktare än normalt i handfaten, vasken, duschen m.m. så är det dags att rensa avloppen.

De flesta stopp i avloppen upptäcks oftast utanför arbetstid och när vi redan är hemma, men de behöver dock nästan alltid åtgärdas direkt. Det kan leda till extra onödiga och höga kostnader om man behöver tillkalla en jour. När vi spolar avloppen så rensas smuts ut och rören börjar fungerar som de ska igen, men spolningen förhindrar även att eventuella nya början till stopp tar fäste, innan de skapar ett stopp igen.

Så här går stamspolningen till

En stamspolning betyder att man rensar stammarna i en fastighet eller i en villa. Detta ska göras med högt tryck och hett vatten. Man använder sig ofta utav speciella maskiner för att göra en professionell stamspolning.

När man gör en stamspolning så börjar man alltid nerifrån och arbetar sig sedan sporadiskt uppåt. När en fastighet ska få sina stammar spolade så börjar man i källaren, längst ner – det är nämligen där de flesta avlagringarna finns normalt sett.

Man börjar att spola från rören i källaren hela vägen till huvudledningen i huset. Ofta upprepas denna procedur ett antal gånger för att få så rent som möjligt. Därefter fortsätter man uppåt i huset och ser till att varje avskilt rör blir rent. Tillslut så avslutas spolningen med att man sprutar neråt ifrån vinden. Man startar alltså från botten och rensar rören metodiskt uppåt!

För att beställa en stamspolning, kontakta oss direkt genom att fylla i formuläret här på sidan, eller klicka här.